AFKALKNING PÅ BADEVÆRELSE


Vores kollegie er en gammel bygning med gamle badeværelser. Oven i det, så bor vi på Frederiksberg (hvor vandet er særdeles hårdt, det vil sige der er meget kalk i vandet her).


På kollegiet har vi i 2016 fået opsat en afkalker på det varme vand, så vores varme vand er ikke helt så hårdt.


Jo mere kalk der er i vandet, jo mere kalk sætter der sig på armaturer, håndvaske, badeværelsegulv mv., hvilket forklarer alt det kalk I sikkert også har på jeres badeværelse.


Det er vigtigt at I husker at afkalke jævnligt, som en del af den løbende vedligeholdelse. Ved fraflytning gælder ikke-fjernet kalk som "manglende rengøring", og der vil blive trukket fra jeres depositum for afkalkningen. Så hvis du vil have dit fulde depositum tilbage, så husk at afkalke. Jo oftere man afkalker, jo mindre er der at fjerne pr. gang, og jo nemmere bliver det.


Læg mærke til at vi pr. 7. november, 2022, har fået blødere vand fra Frederiksberg Forsyning. Dvs. at vores vand ikke længere er lige så hårdt som det har været, men i stedet nu ligger på 8-12 dH og betegnes som middelhårdt. Dette kan du også læse mere om her.



Tips til afkalkning

Vi er så uheldige at vores håndvaske på badeværelserne ikke tåler de fleste afkalkningsmidler. I stedet for kan man eksempelvis anvende almindeligt husholdningseddike.


Man kan med fordel opvarme eddiken (f.eks. i sin elkedel, så bliver den også afkalket i samme omgang) da det så bedre reagerer med kalken og derfor fjerner mere af det. Tag noget vat og gennemvæd det med eddike og læg det hvor man ønsker at afkalke (fx kan man fore sin vask med eddike-gennemvædet vat). Lad det sidde mindst en times tid, så er det meget nemmere bagefter at skruppe af med en skurersvamp eller lignende.


Hårdhedskortet, der er vist nedenfor, kan også ses her.

Sidst opdateret 14. december 2022